Formele majore de relief ale bazinelor oceanice

 

     Relieful bazinului oceanic este despărțit de relieful continentului prin linia țărmului, de-a lungul căreia se realizează contactul dintre apă și uscat. Această linie corespunde nivelului apei oceanice și marine și are altitudinea de zero metri (0 m). De la acest nivel începe măsurarea înălțimilor (altitudinilor) reliefului continentelor și adâncimilor reliefului bazinelor oceanice. Țărmul este supus acțiunii apelor oceanice sau marine (acțiune de eroziune și depunere), aspectul său modificându-se permanent. Ca urmare, linia țărmului prezintă o serie de neregularități numite articulații sau crestături.

Sub nivelul apei, în oceane, se întâlnesc forme de relief diferite de cele întâlnite pe continente. Acestea sunt: platforma continentală, abruptul (versantul) continental, câmpia abisală (fundul oceanului), gropile abisale (fose) şi dorsalele oceanice.

  Prin platformă continentală sau platou continental (numită uneori, în mod impropriu șelf) se înțelege acea zonă a fundului mării care mărginește uscatul și care este o continuare a continentelor sub oceane și mări. Aceasta ajunge până la 200 m.

Abruptul(versantul) continental face legătura dintre platforma continentală şi fundul oceanic, ajungând până la 3000 m adâncime.

Câmpia abisală (fundul oceanului) se aseamănă cu o câmpie imensă şi se formează prin întărirea lavei pe marginile rifturilor oceanice.

Gropile abisale (fosele) sunt zone extrem de adânci, de forma unor gropi alungite.

Dorsalele oceanice sunt lanțuri de munți aflați sub apa oceanelor. Ele apar în zonele de rift, prin depunerea şi întărirea lavei de o parte şi de alta a riftului.

Principalele articulații ale țărmurilor sunt: golfurile, peninsulele, insulele (o grupare de mai multe insule formează un arhipelag), capurile, strâmtorile și istmurile.

  Insulele sunt porțiuni de uscat înconjurate din toate părțile de apă. Mai multe insule grupate formează un arhipelag.

  Peninsulele sunt porțiuni de uscat înconjurate din trei părți de apă.

  Capurile sunt porțiunile de uscat care înaintează cel mai mult în mare sau în ocean. Acestea sunt extremități ale uscatului.

Golfurile sunt pătrunderi ale apei spre interiorul uscatului.

Strâmtorile sunt porțiuni înguste de mare care leagă două mări sau două oceane ori o mare şi un ocean.

Istmurile sunt porțiuni înguste de uscat care fac legătura dintre două suprafețe de uscat, chiar dintre două continente.



Pe Terra, există 4 bazine oceanice: Bazinul Pacific, Bazinul Atlantic, Bazinul Indian, Bazinul Arctic.

Oceanul Pacific este cel mai mare și cel mai adânc, Oceanul Atlantic este cel mai tânăr, Oceanul Indian este cel mai cald iar Oceanul Arctic este cel mai mic și cel mai rece.


                                                           Sursă: OCEANELE - Bing images


                                                                  Ocean - Wikipedia

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formele majore de relief ale continentelor

Relieful