Continentele

 

Continentul este o vastă întindere de uscat înconjurată total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri vecine. Formează învelișul uscatului, totalizând 27 % din suprafața totală a Pământului.

Pe Terra sunt 7 continente: Asia, Europa, Africa, America de Nord și Centrală, America de Sud, Antarctida ( a nu se confunda cu Antarctica), Australia și Oceania.

Asia are 44.493.000 km2 sau 30% din masa totală de uscat.

Africa are 30.293.000 km2 sau 20,2 % din masa totală de uscat a Pământului.

America de Nord și Centrală are 25.349.000 km2 sau 16,1 % din totalul maselor de uscat de pe Pământ.

America de Sud are 17.611.000 km2 sau 12,1% din totalul masei de uscat de pe Terra.

Antarctida are 14,0 milioane de km2 sau 9% din totalul masei de uscat de pe Pământ. Este acoperit aproape în întregime de gheața. Aici se află Polul Sud al Pământului. Este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord. 

Europa are 10.245.000 km2 sau 7% din masa totală de uscat de pe Pământ.

Australia are 7.617.930 km2 sau 6% din totalul masei de uscat de pe Pământ. Este formată din marele teritoriu de uscat Australia și insule și grupuri de insule din sudul Oceanului Pacific: Tasmania, Polinezia ( inclusiv Noua Zeelandă ), Melanezia, Micronezia și altele. 


                                                          Sursă: continentele lumii - Bing images

 Asia deține cea mai mare întindere de uscat, iar Oceania cea mai mică. În Africa este cel mai cald, pe când în Antarctida este cel mai rece. Cea mai lungă coastă este cea a Asiei, iar cea mai scurtă cea a Africii. Cel mai populat continent este Asia, pe când cel mai puțin populat (exclusiv Antarctida) este Australia. Cele mai multe state le are Africa (53). Cel mai nordic punct de uscat este Insula Oodaq, în largul ținutului numit „North Peary Land” din Groenlanda.

Un alt aspect este că Europa și Asia, despărțite prin Munții Ural, formează împreună un singur continent, numit Eurasia. America de Nord și America de Sud pot fi, de asemenea, grupate împreună pentru a forma America. Există, de asemenea, Afro-Eurasia, care este cu totul Africa, Europa și Asia, cunoscut și ca lumea veche.

                                                https://ro.wikipedia.org/wiki/Continent


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formele majore de relief ale bazinelor oceanice

Formele majore de relief ale continentelor

Relieful